2012. november 14., szerda

Érettségi tantárgyak

Nemsokára egy nagyon fontos momentuma fog bekövetkezni életünknek, melyre már a gimnázium megkezdése óta készülünk, ez az érettségi. Nagyon sok diák csak azért választja a továbbtanulás e módját, mert még nem tudja, mit kezdjen magával majd élete további szakaszában. Vannak  viszont, akik konkrét céllal jelentkeznek gimnáziumba. Nem volt ez másképp velem sem. Nyolcadikos koromban eldöntöttem, hogy én márpedig optikus leszek, ha a fene fenét eszik, akkor is! :) Ennek konkrét története van: a nagymamámnak új szemüvegre volt szüksége és én is elkísértem őt a vételre. Az üzletben rögtön lefoglalt az a színes világ, ami elém tárult. Elkezdtem érdeklődni az eladónál, hol lehet ilyet tanulni. Megtudtam, hogy csakis egyetemen lehet ilyen szakot végezni. Így, hosszú találgatások után végre biztosan tudtam, mi felel meg nekem.

Mivel magyar nyelvű gimnázium vagyunk, ezért négy tantárgyból kötelező érettségit tennünk. Ezek pedig a magyar, szlovák, egy idegen nyelv, ami az én esetemben a német, illetve egy kötelezően választható tantárgy. Tavalytól csakis B2-es, vagyis emelt szinten lehet idegen nyelvből érettségizni, ami több készülést igényel, tehát heti 5 órában tanuljuk. 

Harmadik év végén kell kiválasztanunk azokat a tantárgyakat, amelyek a szemináriumainkat képezik az utolsó évben. Ezeket úgy kell összeválogatni, hogy heti 10 órát tegyenek ki. Vannak azonban különleges esetek, amikor valakinek még 12. szemináriumra is szüksége van. Ezeket az órákat, csak négyesével vagy kettesével lehet felvenni. Az én választásom 4 biológiára, 4 fizikára, valamint 2 kémiára esett. Már egy ideje kinéztem magamnak azt az egyetemet, ahol optikát tanulhatok. Mivel nálunk Szlovákiában nem lehet ilyen szakot végezni, ezért Csehországba szeretnék jelentkezni majd. Ide azonban csak úgy juthatok be, ha megírom a számos fizika és biológia témát körülölelő felvételit. A biológia számomra nagyon érdekes tantárgy és már régóta szeretem, ezért ez lett az 4. tantárgyam, vagyis, amiből mindenképpen érettségizek. A fizikát is igazán élvezem, pláne a laboratóriumi munkákat, ami a dupla szeminárium után kész felüdülés. Csak fokozza az órák hangulatát, hogy rettentő jó hangulatban telnek, mivel nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze. 

Tavasszal tehát várnak minket az írásbeli vizsgák, májusban pedig a szóbelik, amelyet a ballagás és utána egy hét, melyen készülhetünk, apait-anyait beleadhatunk, majd az érettségi következik... :)

Nincsenek megjegyzések: